Complimenten geven, Hoe doe je dat?

Complimenten geven, Hoe doe je dat

Complimenten geven klinkt zo simpel en vanzelfsprekend, maar is dat ook zo?

Ik merk aan mijzelf dat ik er ook scherp op moet zijn om complimenten te blijven geven. Het is soms zo makkelijk om alleen “kritiek” te uiten of dingen die goed gaan als vanzelfsprekend te gaan zien.

Daarbij komt ook nog dat het niet echt in onze volksaard zit als Nederlander.

Ik probeer mij voor te stellen wat er zou gebeuren als het ons lukt om vaker een compliment te geven, dan ontstaat er ongetwijfeld meer onderlinge positiviteit  tussen mensen onderling, tussen ouder en kind, tussen partners enzovoort.

Wat ik belangrijk vind om te zeggen is dat complimenten geven (wat mij betreft) niets te maken heeft met het geven van een cadeau aan iemand.

Complimenten geven hebben wat mij betreft te maken met het uitspreken van je waardering aan iemand of het geven van persoonlijke aandacht.

Vind jij het ook lastig om complimenten te geven?

Kijk dan naar de onderstaande stappen. Hier leg ik stap voor stap uit hoe jij een oprecht compliment aan iemand kunt geven.

“Compliment geven”

Stap 1: Trek de aandacht van de ander

Stap 2: Kijk de ander aan

Stap 3: Begin met “Ik………”

Stap 4: Zeg wat je leuk of prettig vindt

Bijvoorbeeld:
” Mam, ik vind het eten erg lekker”
” Daan, ik vind het fijn dat je je kamer heb opgeruimd”

TIPS:

  1. Zeg het direct, duidelijk en gemeend.
  2. Geef op de dag dat je dit geoefend hebt, direct een aantal complimenten aan verschillende mensen, dan krijg je er een beetje ervaring in en merk je hoe de ander daar op reageert.

Laat hieronder even weten of het geven van een compliment gelukt is en natuurlijk zijn we ook benieuwd wat de reactie van de ander was!

 

 

Leave A Response

* Denotes Required Field