De judogreep…….

Ik heb mij laatst verdiept in het judoën, judo is van oorsprong een Japanse vechtsport, ontworpen in 1882 door Jigoro Kano.

Wat ik heel interessant vind is: dat de technieken van het judoën erop zijn gericht om een tegenstander buiten gevecht te stellen zonder hem te verwonden. Slaan, stoten en schoppen zijn in de judocompetitie verboden.
Ook zie je dat judokas soms meebewegen met hun tegenstander om hem vervolgens met een worp op de map neer te leggen.

U denkt nu misschien Ik ben toch niet op een judoblog beland 🙂

Hieronder zal ik u vertellen hoe je de technieken van judo in kunt zetten bij het opvoeden van jouw kinderen. Ik zal het verduidelijken aan de hand van een situatie die ouders mij laatst voorlegden.

Deze ouders hebben een zoon van 9 jaar en hij is moeilijk te motiveren tot een activiteit, zeker als het een activiteit is waar hij zelf niet voor gekozen heeft. Ouders wilden graag met de kinderen naar een cultureel centrum, iets waar deze zoon niet zo geïnteresseerd in is, maar de rest van het gezin wel.

Hij ging mee, maar keek de hele tijd met een chagrijnig gezicht en probeerde op een negatieve manier aandacht te vragen, wat de sfeer geen goed deed.

De temperatuur bij ouders steeg behoorlijk, maar het gedrag hield aan. Op een gegeven moment was moeder het zat en zei hem: als je nu niet gewoon meegaat, dan mag je straks niet computeren.

Helaas leidde dit niet tot het gewenste resultaat. Op een gegeven moment zijn ze met elkaar naar huis gegaan, maar de sfeer bleef bedrukt.

Hieronder geef ik je een idee hoe je “de judotechniek” in 3 stappen simpel kan toepassen op de voorgaande situatie.

1. Zeg een paar dagen van te voren dat je de activiteit gaat doen, zodat de kinderen weten wat er gaat gebeuren. Nog een stapje verder: schrijf het op de kalender of plannings(bord) als jullie die gebruiken. Op deze manier heb je het al een keer “gedropt” en kun je de eerste mogelijke weerstand naast je neerleggen. Wanneer er weerstand komt, dan moet je dat negeren. Niet op ingaan.

2. Doe iets aan het einde van de activiteit wat jouw kind leuk vind: bijvoorbeeld een ijsje eten, een tosti bakken bij thuiskomst, zodat je hem van te voren kunt wijzen op iets leuks in het vooruitzicht ( hij heeft dan een belang).

3. Als hij bij de activiteit chagrijnig kijkt, de sfeer bederft en ongewenst gedrag vertoont,
dan neem je hem even apart en geef je hem 2 keuzen (gebruik een neutrale stem):

1. of je gaat hier op het bankje zitten met een chagrijnig gezicht
2. of je loopt mee, maar dan wil ik niet dat je de sfeer bederft of dingen doet die niet mogen.

In 8 van de 10 gevallen zal het kind uiteindelijk weer aansluiten bij de groep.

Pas deze drie stappen toe en je komt niet terecht in een machtstrijd of strafmaat.

Ik noem deze judotechniek : meebewegen.

Soms moet je met je kind meebewegen om hem daar te krijgen waar je hem wilt hebben. Soms lijkt dat in eerste instantie op verwennen of toegeven, maar het is lange termijn denken, als je eerst meebeweegt met je kind kun je hem daarna makkelijker meebewegen jouw richting op.

SUCCES!

P.S. Laat hieronder even een reactie achter !

Leave A Response

* Denotes Required Field